Tiramisu met speculaas: hmmm!

tiramisuIk ben gisteren nog eens de keuken in gedoken. Ik moet toegeven dat ik dat al wel eens graag doe, zoiets uitproberen. Niets te ingewikkeld, want zo’n keukenprins ben ik nu ook weer niet, en ook niets in de oven want dan moet ik die van ons ma weer helemaal proper maken achteraf en daar heb ik geen zin in. 😛

Gisteren heb ik me aan tiramisu gemaakt, maar in plaats van lange vingers te gebruiken, heb ik het met speculaas gemaakt. Superlekker! En eenvoudig natuurlijk. Je hebt sterke koffie nodig, suiker, eieren, mascarpone en amaretto.

Ter voorbereiding: eiwit en eigeel moet gescheiden in twee kommetjes. Bij het eiwit (4 stuks) zowel als bij het eigeel (5 stuks) gaan 3 eetlepels suiker elks. De mascarpone gaat mee bij de eigeel-mix. Als allebei stijfgeklopt zijn, mag je ze bij elkaar voegen. Dit is de beste manier om het geheel luchtig te maken!

Dan: eerst dop je de speculaasjes in de koffie waar je de amaretto aan hebt toegevoegd. Mag een beetje naar smaak he. Ik heb ‘m graag goed straf dus doe er een flinke geut in, maar laat de koekjes ook niet té lang weken zodat het niet te prominent aanwezig is. Bovenop de koekjeslaag komt een laag mascarpone-mengsel, daarna weer koekjes, weer mengsel, en zo verder tot alles op is of de schaal vol. Na een nachtje in de ijskast is alles gestold en klaar om op te eten. Wat cacaopoeder bovenop maakt het geheel af.

’t Was echt lekker. I’m so proud. B-)