Arabica-koffie: waarom is klimaatverandering zo’n risico voor mijn favoriete koffiesoort?

In een onderzoek waarschuwen de onderzoekers dat we bestaande instandhoudingsplannen moeten versterken, omdat de plannen die we nu hebben “ontoereikend” zijn. Uiteindelijk moeten we ontbossing ongedaan maken en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

arabica koffie

Waarom we wilde koffie nodig hebben

Het leeuwendeel van de koffiehandel in de wereld berust op twee koffiesoorten: C. arabica en C. canephora, ook wel robusta genoemd. Arabica-koffie kan een kieskeurig gewas zijn. Het rijpt langzaam en groeit het beste in de schaduw van bomen op boerderijen op grote hoogte, vandaar de bijnaam “bergkoffie”.

Handen wiegen jonge arabica-koffieplanten.

arabica koffiebonenArabica is ’s werelds meest geconsumeerde koffiesoort. Maar met ontbossing en een veranderend klimaat, met onvoorspelbare regen, plagen en schimmelziekten, zullen koffieboeren hard worden getroffen.

Een rapport uit 2016 van The Climate Institute wees uit dat de wereldwijde koffieproductie tegen 2050 gehalveerd kan zijn. We zien nu al een afnemende productie en kwaliteit in sommige traditionele koffieteeltregio’s. Het zal een behoorlijke inspanning moeten zijn om de voorraad koffie van goede kwaliteit op peil te houden. Sommige van de wilde verwanten kunnen ons zeker opties bieden om in de toekomst een aantal van die soorten te fokken.

Het nieuws was niet goed.

Minstens 60 procent van de koffiesoorten dreigde te verdwijnen, vergeleken met het globale cijfer van 22 procent voor alle planten. Ongeveer 13 koffiesoorten werden als “ernstig bedreigd” beschouwd, 40 als “bedreigd” en nog eens 22 als “kwetsbaar”. Slechts 35 soorten werden “bijna bedreigd” of “minst bezorgd” gevonden. Het team kon niet voldoende gegevens verkrijgen voor de resterende 14 soorten, vanwege factoren zoals conflicten in de teeltregio, zoals in het geval van Angolese koffiesoorten. Het is waarschijnlijk dat sommige van deze soorten worden bedreigd en dat sommige kunnen uitsterven.

Dus waarom zou u koffiebonen niet in een zadenbank bewaren?

Helaas is het niet zo eenvoudig. Het is moeilijk, misschien zelfs onmogelijk, om koffie te conserveren met behulp van conventionele opslagmethoden voor zaden. Dit komt omdat vriezers voor de opslag van zadenbanken, zelfs bij -20 graden Celsius, niet voldoende zijn als het gaat om het conserveren van koffiebonen. Ze moeten worden gekoeld met vloeibare stikstof – een kostbaar proces. Om wilde koffiesoorten en hun genetische diversiteit te behouden moeten we de beschermde gebieden in de wereld efficiënter ontwerpen en beheren.

Arabica Koffie klimaat

Wilde soorten

Ze kunnen worden gebruikt om de weerstand van commerciële koffievariëteiten te vergroten. Als wilde koffiesoorten van de aardbodem verdwijnen, kunnen ze genen meenemen die beschermen tegen ziekten en koffie-kauwende insecten, of de plant laten gedijen in warmere oorden. Dus hoewel we misschien geen koffie van wilde soorten drinken, is het hun vermogen om de genetische weerstand van onze geliefde arabica te versterken, waardoor ze zo belangrijk zijn. Er is potentieel om voorheen onbenutte of onderbenutte wilde koffiesoorten te gebruiken om via veredeling nieuwe cultivars of hybriden van koffiegewassen te produceren die kunnen groeien in klimaten die arabica- en robustakoffie niet kunnen verdragen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *